Att hantera en arvstvist

När uppstår en arvstvist? Lagen är i allmänhet mycket tydlig när det gäller vem som ärver en avliden person. En arvstvist kan ändå uppstå av olika anledningar.

Vad är en arvstvist och hur uppstår en sådan? Hur hanterar och löser man en arvstvist? Vem bestämmer vilka som ärver vad och hur mycket? I lagboken finns en klar och tydlig information om hur det går till att ärva och vilka personer som är berättigade till en avliden persons kvarlämnade tillgångar. Ändå uppstår tvistemål som är stressande och ledsamma för efterlevande. Inte sällan leder en arvstvist till en långdragen juridisk process.

Arvsrätt är annars tämligen okomplicerad. Anhöriga ärver och ett testamente kan inte ändra på tågordningen i de fall som den avlidna har barn. Barn ärver alltid sina föräldrar. Äkta makar ärver alltid varandra. Ett skrivet testamente kan specificera föremål som ska ärvas av olika personer och gåvor som ska skänkas till organisationer eller individer. Problemen uppstår om någon anser sig ha rätt till del av ett arv.

En arvstvist kräver utredning och hjälp av kunniga jurister

Förutsatt att alla arvingar är kända och kontaktade bör inte en arvstvist alls kunna uppstå eftersom lagen är klar. Ett testamente kan förstås komplicera saken betydligt och göra att saken behöver utredas ordentligt. Efter det att någon avlidit ska man inom tre månaders tid upprätta en bouppteckning. Den måste innehålla alla tillgångar och skulder i dödsboet. Då denna är gjord kan arvet fördelas efter lag och testamente.

Den hjälp man som nämnd och legitim arvinge kan få i de fall en arvstvist uppstått är ovärderlig. Det kan vara mycket tungt att handskas med både en nära anhörigs död och det faktum att andra personer anser sig ha rätt till del av arvet det handlar om. Med en trygg och erfaren jurist vid sin sida kan man faktiskt reda ut och avsluta en trist arvstvist.